Kako se zaštiti od provale?

Odgovorno ponašanje u cilju samozaštite

Nikada ne sakrivajte ključ od objekta na "tajna mjesta". Neozbiljno je vjerovati da postoji provalnik koji za to ne zna, stoga radije ključ povjerite susjedu, a po potrebi mu uzvratite istom uslugom.
Ugradite kvalitetne brave i što je još važnije: koristite ih. Bilo koji sustav može biti najbolji na svijetu (npr. neki od naših najkvalitetnijih alarmnih protuprovalnih sustava), međutim ne vrijedi baš ništa ako se ne koisti.
Pokušaj provale u garažu nasilnim orvaranjem garažnih vrata
Vodite računa da su vam garažna vrata uvijek zatvorena i zaključana. Otvorena garažna vrata su svojevrstan "izlog" svega što u njoj odlažete te ujedno otvoren poziv provalniku koji slučajno prolazi s ciljem da se kasnije vrati.
Zamolite susjeda da pokupi vašu poštu kako se ne bi nagomilala. Nagomilana pošta u poštanskom sandučiću jasan je znak da ste odsutni duže vrijeme.
Kod useljenja u novi prostor obavezno promijenite brave i kodove protuprovalnog sustava. Nikada ne možete biti sigurni koliko ključeva postoji od ranije i tko ih sve ima, bez obzira što se tvrdi da su vam predani svi ključevi. To je rijedak slučaj, posebno kada se radi o objektima koji su već korišteni. Ljudi jednostavno zaborave da su nekada nekome izradili ključ iz bilo kojih razloga a da taj ključ nikada nije vraćen. U slučaju gubitka ili krađe ključa promjenite bravu. Promjena kodova protuprovalnog sustava je apsolutno nužna jer protuprovalni sustav jednostavno ne služi ničemu ako potencijalni provalnik ima šifru za njega.
Stvorite dojam da ste kod kuće i kada vas nema i to korištenjem "timera" za paljenje svijeta i npr. radija. Ovom se metodom može efikasno zavarati promatrač provalnik jer uglavnom ne može biti siguran ima li nekoga u prostoru ili nema. Ova metoda je odlična u kombinaciji s protuprovalnim sustavom jer ako se provalnik i odluči na duže promatranje protuprovalni sustav će ga sigurno osujetiti i kada shvati da se svjetla pale na "timer".
Ne ostavljajte poruke na vratima tipa "vraćam se oko 15 sati". Ako već morate radije ostavite broj mobitela. Nepromišljene poruke na vratima su informacija potencijalnom provalniku o tome koliko vremena imaju za pretraživanje vašega prostora i traženja vrijednosti prije vašeg povratka. Uputno je na vrata nalijepiti naljepnicu upozorenja na alarmni sustav čak i ako ga nemate. Takvu naljepnicu možete besplatno dobiti u ProAkustiku.
Pokušaj nasilnog otvaranja prozora
Vodite računa da su vrata i prozori koji ne mogu biti pod nadzorom zatvoreni i kada koristite prostor. Nije rijetka situacija da se ukućani nalaze na katu dok lopov slobodno ordinira po prizemlju. Ovakva se situacija efikasno rješava protuprovalnim alarmnim sustavom koji je podjeljen u dvije particije i omogućava slobodno kretanje po katu dok je prizemlje pod alarmom i osigurano od neovlaštenog upada (provale). Moguće su naravno i drugačije kombinacije, a ProAkustikovi sustavi mogu se dijeliti i u više particija.
Stvari koje inače držite u dvorištu ili prilazu objektu nastojte smjestiti na način da budu zaklonjeni od pogleda. Ne mamite lopova i imajte na umu da i prilika čini lopova, čak i ako nije imao namjeru nešto vam ukrasti.
Protuprovalni sustav osujećuje pokušaj provale i djeluje preventivno
Vodite računa da se preko ukrasnog bilja ne može popeti na balkon. To je potencijalni put za nedopušten ulazak u vaš prostor. Nije mudro a niti odgovorno olakšati put provalniku te mu pomoći u namjeri da vas ošteti.
Na svim vanjskim vratima šarke moraju biti sa unutarnje strane. Drugačija montaža bitno narušava sigurnost vrata i omogućava lako provaljivanje.

Učinite važan korak: Nabavite protuprovalni alarm

Najvažnije od svega: ugradite alarmni sustav i to isključivo od respektabilne tvrtke. "Uradi sam" i "prijatelj koji se u te stvari razumije" potencijalno su opasne varijante jer uglavnom pružaju lažni osjećaj sigurnosti. Neprovjerene tvrtke u kojim se često mjenjaju djelatnici mogu biti potencijalo opasna rješenja jer može doći (i dolazi) do odljeva informacija, npr. o korisničkim kodovima, vrstama i načinu zaštite. Povjerite svoju sigurnost ProAkustiku. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni.
Nudimo besplatno savjetovanje čak i ako niste naši klijenti niti namjeravate to postati. Rado ćemo vam dati našu procjenu bez ikakvih obaveza.

Comments are closed.