FAQs

Q?

Sigurnosni katanci

A.

Sigurnosni katanci.

Q?

Šta je Hudiny Lock?

A.

HUDINY CILINDRI, su posebna vrsta cilindara proizvedena u našoj radionici sa kvalitenim patentom protiv neovlaštenog dupliciranja i posebnom zaštitom protiv „auto-provala.“
Za ove cilindre obezbjeđujemo duži garantni rok kao i veliki broj zamijenskih dijelova.

Q?

Kako se zaštiti od provale?

A.

Odgovorno ponašanje u cilju samozaštite

Nikada ne sakrivajte ključ od objekta na "tajna mjesta". Neozbiljno je vjerovati da postoji provalnik koji za to ne zna, stoga radije ključ povjerite susjedu, a po potrebi mu uzvratite istom uslugom.
Ugradite kvalitetne brave i što je još važnije: koristite ih. Bilo koji sustav može biti najbolji na svijetu (npr. neki od naših najkvalitetnijih alarmnih protuprovalnih sustava), međutim ne vrijedi baš ništa ako se ne koisti.
Pokušaj provale u garažu nasilnim orvaranjem garažnih vrata
Vodite računa da su vam garažna vrata uvijek zatvorena i zaključana. Otvorena garažna vrata su svojevrstan "izlog" svega što u njoj odlažete te ujedno otvoren poziv provalniku koji slučajno prolazi s ciljem da se kasnije vrati.
Zamolite susjeda da pokupi vašu poštu kako se ne bi nagomilala. Nagomilana pošta u poštanskom sandučiću jasan je znak da ste odsutni duže vrijeme.
Kod useljenja u novi prostor obavezno promijenite brave i kodove protuprovalnog sustava. Nikada ne možete biti sigurni koliko ključeva postoji od ranije i tko ih sve ima, bez obzira što se tvrdi da su vam predani svi ključevi. To je rijedak slučaj, posebno kada se radi o objektima koji su već korišteni. Ljudi jednostavno zaborave da su nekada nekome izradili ključ iz bilo kojih razloga a da taj ključ nikada nije vraćen. U slučaju gubitka ili krađe ključa promjenite bravu. Promjena kodova protuprovalnog sustava je apsolutno nužna jer protuprovalni sustav jednostavno ne služi ničemu ako potencijalni provalnik ima šifru za njega.
Stvorite dojam da ste kod kuće i kada vas nema i to korištenjem "timera" za paljenje svijeta i npr. radija. Ovom se metodom može efikasno zavarati promatrač provalnik jer uglavnom ne može biti siguran ima li nekoga u prostoru ili nema. Ova metoda je odlična u kombinaciji s protuprovalnim sustavom jer ako se provalnik i odluči na duže promatranje protuprovalni sustav će ga sigurno osujetiti i kada shvati da se svjetla pale na "timer".
Ne ostavljajte poruke na vratima tipa "vraćam se oko 15 sati". Ako već morate radije ostavite broj mobitela. Nepromišljene poruke na vratima su informacija potencijalnom provalniku o tome koliko vremena imaju za pretraživanje vašega prostora i traženja vrijednosti prije vašeg povratka. Uputno je na vrata nalijepiti naljepnicu upozorenja na alarmni sustav čak i ako ga nemate. Takvu naljepnicu možete besplatno dobiti u ProAkustiku.
Pokušaj nasilnog otvaranja prozora
Vodite računa da su vrata i prozori koji ne mogu biti pod nadzorom zatvoreni i kada koristite prostor. Nije rijetka situacija da se ukućani nalaze na katu dok lopov slobodno ordinira po prizemlju. Ovakva se situacija efikasno rješava protuprovalnim alarmnim sustavom koji je podjeljen u dvije particije i omogućava slobodno kretanje po katu dok je prizemlje pod alarmom i osigurano od neovlaštenog upada (provale). Moguće su naravno i drugačije kombinacije, a ProAkustikovi sustavi mogu se dijeliti i u više particija.
Stvari koje inače držite u dvorištu ili prilazu objektu nastojte smjestiti na način da budu zaklonjeni od pogleda. Ne mamite lopova i imajte na umu da i prilika čini lopova, čak i ako nije imao namjeru nešto vam ukrasti.
Protuprovalni sustav osujećuje pokušaj provale i djeluje preventivno
Vodite računa da se preko ukrasnog bilja ne može popeti na balkon. To je potencijalni put za nedopušten ulazak u vaš prostor. Nije mudro a niti odgovorno olakšati put provalniku te mu pomoći u namjeri da vas ošteti.
Na svim vanjskim vratima šarke moraju biti sa unutarnje strane. Drugačija montaža bitno narušava sigurnost vrata i omogućava lako provaljivanje.

Učinite važan korak: Nabavite protuprovalni alarm

Najvažnije od svega: ugradite alarmni sustav i to isključivo od respektabilne tvrtke. "Uradi sam" i "prijatelj koji se u te stvari razumije" potencijalno su opasne varijante jer uglavnom pružaju lažni osjećaj sigurnosti. Neprovjerene tvrtke u kojim se često mjenjaju djelatnici mogu biti potencijalo opasna rješenja jer može doći (i dolazi) do odljeva informacija, npr. o korisničkim kodovima, vrstama i načinu zaštite. Povjerite svoju sigurnost ProAkustiku. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni.
Nudimo besplatno savjetovanje čak i ako niste naši klijenti niti namjeravate to postati. Rado ćemo vam dati našu procjenu bez ikakvih obaveza.

Q?

Kako odabrati alarm?

A.

Kako odabrati alarm.

Q?

Šta su cilindri?

A.

Šta su cilindri.

Q?

Šta su brave?

A.

Šta su brave.

Q?

Kako odabrati trezor?

A.

Kako odabrati trezor.

Q?

Kako zaštiti dom?

A.

Ne postoji brava koja se ne može otvoriti, ali svaka dodatna provalnicima otežava posao, kao i zvonjava – alarma. Provala u stan nije samo gubitak stvari već i osjećaja sigurnosti. Svi koji su to iskusili govore o nelagodi i strahu koji još dugo nakon takvog neugodnog događaja ostaje. Istovremeno, pak, kako u svojoj brošuri o tome kako zaštiti stan od provale konstatira policija (dostupna je i online), većina misli da se to događa – drugima. No, policija podsjeća da se od krađa i provalnika – možemo zaštititi.

Posao zbog krize ne trpi

Puno je načina na koje se najslabije točke, ulazi i prozori, mogu učiniti manje gostoljubivima za dugoprstiće, a jedan od najpopularnijih načina svakako su protuprovalna vrata. Cijene su takvih kvalitetnijih vrata u rasponu od pet, šest pa do šezdeset, sedamdeset tisuća kuna. Cijena je u izravnoj vezi kako s kvalitetom tako i s dodatnim elementima sigurnosti, ali kao i u svemu danas, tako se i protuprovalnim vratima može "tjerati" moda. Naime, i na našem tržištu dostupna su protuprovalna vrata s dizajnerskim potpisima. Recimo, ona koja nose potpis Prada stoje oko 30.000 kuna, a cijena im se, uz dogradnju sustava za daljinsko otvaranje, posebnih panela i slično penje do šezdesetak tisuća.
– Većina se ipak odlučuje za dobra ali klasična protuprovalna vrata kojima je cijena oko šest tisuća kuna. Pritom se neki na to odlučuju upravo zato što je kriza pa se i dodatno pribojavaju krađe. Stoga ovakva vrsta posla zapravo i ne trpi previše zbog krize – kaže Zoran Prelec iz tvrtke koja se bavi prodajom i ugradnjom protuprovalnih vrata Rapa Nui te dodaje:
– Dakako, postoje i sigurnosni sustavi koji se mogu dograditi na postojeća vrata.
Uporni zvuk alarma
Jedan od načina da se ulaz u dom pojača i tzv. su H sustavi, odnosno šipke koje se u obliku tog slova postavljaju s unutarnje strane vrata. Taj je sustav sličan onome koji je već ugrađen u protuprovalna vrata, a kad ga se zasebno kupuje, cijena mu je obično od tisuću do 1500 kuna. S ugradnjom, pak, investicija naraste i na dvije tisuće kuna. Posao će provalniku otežati i protuprovalni cilindar sa štitnikom, koji se može dobiti za 150 do petstotinjak kuna.
– Vješti provalnici, dakako, probit će i tu zaštitu, nekima ni protuprovalna vrata nisu prepreka. Međutim, sve to ipak lopovu oteža posao toliko da će možda i odustati ili će se toliko otegnuti da će možda u međuvremenu netko i naići – iskustvo je našeg sugovornika.
Poznato je da većina lopova ne planira krađu, nego reagira prema onoj "prilika čini lopova" pa svaka dodatna zaštita ima smisla. Kao i uporna zvonjava alarma, recimo. Solidan alarm se može nabaviti za 1300 do 1500 kuna.
Pod okriljem noći
Prazan stan ili kuća provalnicima su najlakši plijen pod okriljem noći. Međutim, policijska statistika svjedoči da kradu i usred dana, a poneki se odvaže i kad su ukućani doma. Većina ipak vreba priliku kad nikog nema, a klasičan način provjere izbivaju li stanari na dulje jest praćenje prazni li se kaslić s poštom redovito, dižu li se rolete i sl.
Dragocjeno vrijeme
Valja računati s tim da nema brave ni sustava koji ljudski um i vješti lopovski prsti ne mogu provaliti. Međutim, dugoprstiću je vrijeme presudan faktor jer ga ipak nema na raspolaganju neograničeno pa svaka dodatna zaštita, kompliciranija brava ili alarm ispunjavaju svrhu. Sa svakom minutom više koja mu treba da bi provalio raste i vjerojatnost da će netko naići, a on biti otkriven.
 
Otvara vrata bez ruku
Elektronički "hands-free" ključ Izi-dor za otključavanje ulaznih vrata zgrade novost je na našem tržištu. Ovaj ključ kojim otvarate ulazna vrata u zgradu bez upotrebe ruku praktičan ali i siguran, a sigurnost je zajamčena elektroničkom kontrolom pristupa.
– Kada stanar koji ima ključ priđe na metar ili dva od elektroničkog čitača, on reagira i ulazna vrata se automatski otključavaju – objašnjava Josip Aničić iz tvrtke Isidorus.
Izi-dor je namijenjen suvremenom čovjeku, učenicima, umirovljenicima...

Kako da dom bude sigurniji

Sigurnost ima cijenu
Količina sigurnosti u izravnoj je vezi s količinom investiranog novca. Na postojećim vratima može se ugradnjom raznih pojačanja i dodatnih brava otežati posao provalniku, ali ozbiljnija prepreka bit će tek prava, 
kvalitetna protuprovalna vrata.
Alarm lopov ne voli
Mehanička zaštita na vratima i prozorima najučinkovitiji su način zaštite od provale. Alarmni sustav dobra je stvar, ali prva mu je funkcija ipak samo dojavna. No, alarm u svakom slučaju povećava rizik provalniku da će biti otkriven pa ga može sputati u nakani te time i te kako ima svoju funkciju.
Vrata ili barem brava
Ako nemamo za dobra protuprovalna vrata, nego sigurnost povećavamo novom, kvalitetnijom bravom, valja izabrati onu čiji je zasun otporan na savijanje i lomljenje, a cilindrični uložak i na bušenje. Također, vanjska ukrasna rozeta, policijski je savjet, trebala bi biti debela do deset i više milimetara.
Susjed zlata vrijedi
Što ste sa susjedima u boljim odnosima, to provalnici imaju manje izgleda da vam opustoše stan. Njegujte stoga dobrosusjedske odnose. Iako, kako upozorava policija, u slučaju susreta s provalnikom "oči u oči" ne treba izigravati heroja i pokušavati ga zadržati.
Okvir čvrsto uvezati
Sigurnost počinje na vratima, a često se zaboravlja da je jako bitno je li dovratak čvrsto povezan sa zidom. Ni najbolja vrata neće izdržati ako je okvir sa zidom vezan samo montažnom pjenom. Najsigurnije je kad je dovratak za zid učvršćen još i vijcima. Također, valja imati na umu da je najbolje kad dovratak, vrata i dodatne zaštitne 
mehanizme ugrađuje majstor.

 

Q?

Kako zaštiti automobil?

A.

Naši savjeti su da se automobil zaštiti sa što više različitih auto-zaštita. No, klijenti su vrlo često ograničeni finasijskim mogućnostima pa se uglavnom odlučuju samo na jednu vrstu auto-zaštita.
Bitno je da se razumije da je jako je teško predvidjeti koja vrsta provalnika će posjetiti automobil. Da li se radi o običnom provalniku bez ikavog znanja o „auto-zaštitama“ ili pak o provalniku koji odlično poznaje problematiku „auto-zaštite“ kao i sam automobil i električne instalacije u automobilu. I koji uz pomoć improvizovanog prenosnika može upaliti automobil (bilo da se radi o jednostavnoj zaštiti (prekidaču) ili alarmu) što je velika vjerovatnoća jer svako vozilo posjeduje 4-5 komunikacijskih glavnih vodova na kojima se vrše blokade.
U slučaju da je automobil zaštićen mehaničkom zaštitom postoje grupe provalnika koje jako dobro poznaju tu vrstu zaštite i imaju adekvatne alate kao i spozanje o mjestima demontaže, itd.
Upravo iz ovih razloga uvijek savjetujemo da se automobil zaštiti sa više različitih vrsta „auto-zaštite“ gdje obavezno sugerešimo spoj mehaničke i elektronske zaštite. Također, jako je bitno ugrađivati zaštite na mjesta o kojima provalnici nemaju spoznaju, itd.  Zato mi savjetujemo ugradnju elektronske zaštite u kombinaciji za menaničkom zaštitom HUDINY LOCK koja je pouzdana, sigurna, kvalitetna i ono što je najbitnije provalnici nemaju puno spoznaja o HUDINY LOCK zaštiti.
Primjer:
Ugradnja Patrol line alarma itekako periferno štiti vaš automobil od otvaranja vozila i deblokade alarma putem rezanja lima na jednim od vrata i premoštavanja parametara komunikacije u vozilu.
Prilikom bilo kakvog pokušaja loma -  čupanje brave na vozilima ili rezanja lima isti se momentalno aktivira i daje šansu vozilu da ostane netaknuto
Ukoliko je provalnik siguran u lokaciju na kojoj radi i poznaje dijagrame spajanja alarma navedeni postupak se dalje otežava unutrašnjom mehaničkom blokadom volana za koju mu je opet potrebno drugo tehničko znanje, vrijeme i alat.
Ako je klijent, svjestan, sve agresivnije i unaprijeđene brze načine otuđenja vozila tada će ugraditi još dodatni prekid napajanja strujom ili jednog od procesora vozila – mikro čipa – beskontaktni.

Q?

Kako se zaštiti?

A.

Provalnici su svjesni da sve zaštite imaju i svoje slabosti. Vodeći se tom mišlju oni upravo pokušavaju iskostiti te slabosti, bilo da se radi o vratima stana ili u vozilu, te osmiliti način kako i na koji način „provaliti“ i otuđiti nečiju imovinu.

Naše bogato radno iskustvo koje smo sticali dugi niz godina nam pomaže da klijente adekvatno savjetujemo i usmjerimo ka što boljem rješenju i načinu na koji trebaju zaštiti svoju imovinu. Naš cilj je prije svega savjetovati klijenta a nakon toga proizvesti ili ugraditi adekvatno rješenje kojim bi otklonili sve moguće nedostatke i našeg klijenta učinili sretnim.
Naša sigurnosna rješenja su pozdana, te Vas savjetujemo, da nam se obratite za pomoć i budite sigurni da ćemo iznaći pravo rješenje sa kojim ćete biti zadovljni.